Eerste gratis boom uitgereikt

Home > Inwoners > Nieuws > Eerste gratis boom uitgereikt

Eerste gratis boom uitgereikt

14 november 2019 - De allereerste gratis boom is 12 november uitgereikt aan een zeer blije inwoonster door de onlangs afgetreden wethouder Linda van Dort. Particulieren konden gedurende de maand oktober een gratis boom aanvragen bij de gemeente. In totaal kwamen er 482 aanvragen binnen. De bomen worden bij de andere aanvragers in de weekenden van 23/24 november en 30/01 november-december bezorgd.

De gratis bomenactie is één van de projecten van de gemeente om particulieren te stimuleren het eigen terrein groen en toekomstbestendig in te richten. De gemeente wil de openbare ruimte zo groen mogelijk inrichten om steeds groter wordende problemen zoals wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen of te beperken.

Eerste gratis boom in Loenen aan de Vecht

Om de uitlevering van de gratis bomen aan te kondigen, overhandigde Van Dort de allereerste boom aan inwoonster Gerda van Zanten in Loenen aan de Vecht. Arjen Post van boomkwekerij L.H. Post hielp mee om de allereerste boom ook meteen te planten. In de versteende voortuin zijn klinkers verwijderd om ruimte te maken voor de nieuwe boom. Mevrouw Van Zanten: “Ik ben erg blij met deze actie van de gemeente. Ik wilde al langere tijd meer groen in mijn voortuin, maar omdat ik van een uitkering leef, heb ik niet de financiële middelen om een boom aan te schaffen. Deze boom is dus zeer welkom”. Mevrouw Van Zanten is van plan om nog meer groen aan te brengen in haar tuin. “Ik wil nog meer kleine plantvakken aanbrengen en de verwijderde klinkers wil ik hergebruiken voor iets zoals een insectenhotel.”

Uitlevering bomen

De bomen zullen in de weekenden van 23/24 november (Maarssen en Breukelen) en van 30/1 november/december (overige kernen en het buitengebied) door boomkwekerij L.H. Post thuis worden bezorgd bij de aanvragers. Inwoners hoeven daarvoor niet thuis te zijn. Het is wel van belang om de boom zo spoedig mogelijk te planten om uitdroging van de wortelkluit te voorkomen. Bij uitgifte ontvangen inwoners plantinstructies en specifieke verzorgingstips voor de gekozen boom.