Actie “Doe je licht aan” van start in Stichtse Vecht

Home > Inwoners > Nieuws > Actie “Doe je licht aan” van start in Stichtse Vecht

Actie “Doe je licht aan” van start in Stichtse Vecht

31 oktober 2019 - Woensdag 30 oktober gaven Julian Steenbeek van de politie Maarssen, kinderburgemeester Merle, Juliette Hattink en wethouder Jeroen Willem Klomps het startsein voor de landelijke actie ‘Doe je licht aan’. Op een aantal fietspaden in Maarssen sprayden zij met krijt het sjabloon op de weg: ‘Zet je licht aan’.

Donkere dagen

De tijd van de donkere dagen is weer aangebroken. Zichtbaar zijn in het verkeer is dan extra belangrijk. Toch voert zo’n een derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting. En dat terwijl het voeren van goede verlichting de kans op een aanrijding met 20% verkleint. Daarom doet Stichtse Vecht samen met de politie mee aan de landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB. Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar dan moet je hem wel áánzetten. Dus: aanzetten die lamp!

Fietsverlichtingsactie

De ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers eraan herinneren hun licht aan te zetten. Een derde van de fietsers heeft namelijk wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.

Het doel van de actie is heel Nederland bewust te maken van het belang van goede fietsverlichting door in te zetten op gedragsverandering. De ANWB roept leden en niet-leden op om massaal de tekst: ‘zet je licht aan’ op de fietspaden te spuiten. Daarvoor zijn 40.000 gratis tagpakketten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat door het zien van deze tag, meer fietsers hun licht aan doen. Van 4 naar 6 op de 10. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Hoe werkt de actie?

Vanaf 8 oktober kan iedereen een eigen gratis tagpakket online bestellen of ophalen in één van de ANWB-winkels. Gemiddeld kan je 2 tot 3 tags plaatsen met één spuitbus krijt. Geschikte plekken zijn drukke punten waar veel fietsers komen zoals stoplichten maar ook zeker rondom scholen.

RSS